Labels

Monday, 16 May 2011

Cerita Lawak - Akta 15


Sepasang kekasih baru yang bekerja sebagai pekerja sosial.. Hamid dan Rosni selalu bersama walau kemana jua.. Suatu malam ketika mereka berdua keluar berdating...

Hamid : "Kita nak kemana nie?
Rosni : "Tak kisah la.. mana-mana pun boleh"
Hamid : "Apa kata kalau kita ke pantai..
Rosni : "Saya ok aje.."

Apabila sampai dipantai mereka berdua tidak keluar dari kereta.. mereka hanya berehat sambil berbual-bual didalam kereta.. Mulanya berbual biasa.. lama-kelamaan.. Hamid meletakkan tangannya di paha Rosni.. nampaknya Rosni tidak membantah.. Beberapa minit kemudian.. Hamid mengerakkan tangannya beberapa inci ke atas... Rosni masih tidak membantah... hinggalah akhirnya ketika Hamid mengerakkan tangannya beberapa inci lagi.. Rosni berkata dengan sopan.. "Abang Hamid... ingatlah pada akta 15 dalam perlembagaan pekerja sosial" Setelah mendengarkan teguran Rosni itu.. Hamid terus menarik tangannya menjauhi Rosni.. walaupun sebenarnya dia tidak berapa ingat isi kandungan akta 15 itu..

Hamid : "Maafkan saya"
Rosni : "Tak apa"

Lalu mereka pulang... Di rumah.. Hamid terus masuk ke bilik dan membuka buku perlembagaan pekerja sosial dan mencari akta 15.. lalu dia membaca kandungannya...

"Teruskan Usahamu.. Jangan lakukan Separuh Jalan Sahaja"

Cerita Lawak - Lawak Buah

Ketua puak tu pun mengarahkan anak buahnya supaya membunuh ketiga lelaki itu utk dijadikan santapan. Ketiga lelaki itu pun merayu dgn sepenuh hati supaya mereka dibebaskan.

Oleh kerana mereka merayu dgn bersungguh-sunggguh, ketua puak itu pun setuju utk melepaskan mereka dengan satu syarat. Syaratnya ialah mereka perlu mencari 10 biji buah dari jenis yang sama. "Ah.. nie simple punya keje".. kata mereka dalam hati.

Maka mereka pun berpecah ke dalam hutan untuk mencari buah-buahan tersebut dengan diiringi oleh beberapa lelaki dari puak tersebut. Lelaki yang pertama keluar dengan membawa 10 buah nenas. Kemudian berkata ketua puak kepada anak buahnya, " Sumbatkan buah tersebut ke dalam punggungnya, kalau dia mengeluarkan bunyi, bunuh dia!" Lalu buah nenas itu pun disumbatkan kedalam punggung lelaki malang tersebut. Pada buah nenas yang kedua, lelaki itu pun menjerit dan dia pun dibunuh.

Kemudian lelaki kedua pun muncul. Dia membawa 10 biji ciku bersamanya. Dia pun dikenakan tindakan yang sama.Oleh kerana buah ciku kecil, lelaki itu dapat bertahan sehingga buah ciku yang kelapan. Pada masa ini, tiba-tiba lelaki tu ketawa. Maka dia pun dibunuh.

Apabila sudah mati, roh orang yang pertama pun berjumpa ngan roh orang yang kedua. "Kenapa kamu ketawa pada buah ciku yang kelapan?" tanya roh pertama. Jawab roh yang kedua, "Aku nampak rakan ketiga kita tu keluar dengan membawa buah durian!!"

Cerita Lawak - Posmen

Seorang posmen yang datang menghantar surat.

" Assalamualaikum "

" Walaikumsalam "

" Ni rumah encik encik Sameon ye?

" Ya saya"

" Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni "

" Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje

Cerita Lawak - Kuda Raja

Alkisah dalam satu negeri tu adalah seorang raja yang sangat ego lagi berlagak. Dah lah tak hensem, sombonglah pulak tu. Baginda mempunyai seekor kuda yang sangat patuh kepadanya. Kepandaian kuda ini telah tersebar meluas ke seluruh negara. Kuda ni memang pandai giler..... suruh buat apa pun mesti dilakukan, kalau raja suruh panjat pokok dia panjat, suruh nyayi lagu Hattan dia nyanyi ...itu pasallah raja ni sayang sangat kat kudenya. Tapi kude ni hanya dengar arahan raja ni sorang je. Kerana berasa sangat ego, raja ini telah mengadakan satu pertandingan jika ada diantara rakyatnya yang dapat mengarahkan kuda tu duduk, dapatlah hadiah lima ratus dinar seperti yang dijanjikan kepada rakyatnya. Apabila hari pertandingan bermula, keluarlah seluruh rakyatnya untuk menyaksikan siapa yang boleh membuatkan kude tu duduk.

Hari dah hampir senja tapi masih tiada yang dapat berbuat demikian...makin egolah raja sorang ni. Tiba-tiba muncul seorang budak lalu pergi ke arah kuda tu dan tanpa disangka-sangka kude tu terus tunduk. Maka terkejutlah raja tadi lalu dipanggilnya budak tersebut seraya bertanya,

"Apa yang engkau buat sampai kude beta tu duduk wahai budak?"

Maka dengan selambanya budak tu berkata,
"Tadi patik jentik telur kude tu sampai dia terduduk.(Senak la agaknya kot...) Lalu blah sambil mengira-ngira wang yg dimenanginya. Raja yang tak puas hati ni adakan satu lagi pertandingan. Bukannye apa... nak cover malu.

"Kali ni beta pasti yang sapa-sapa pun takkan boleh menyuruh kuda beta menggelengkan kepalanya" katanya dalam hati sambil ketawa.

Maka sampailah hari pertandingan tu...ramailah rakyat keluar nak melihat sapa yang boleh buat kude raja ni geleng kepala. Seperti hari yg sebelumnya, dari pagi sampai la ke petang masih belum ada siapa yang dapat membuatkan kuda raja tersebut menggelengkan kepalanya... raja menyengih panjang sebab senja dah hampir tiba. Tiba-tiba datang lagi budak kecik tu dan bagitahu raja yang dia nak cuba lagi. Dengan selambanya raja berkata,

"Cubalah kalau boleh".
Budak kecik ni pun pegi kat kude tu lalu berbisik kat telinganya. Dengan tak semena-mena kude tu terus menggelengkan kepalanya, maka bersoraklah orang ramai dengan kejayaan budak kecik tu lagi.
Raja berasa pelik lalu bertanya!

"Beta nak tau, apa yang kamu bisikkan tadi sampai kude beta pun gelengkan kepalanya?"
Dengan selambanya budak tu jawab,

"Nak kena jentik lagi...??"

Kuasa - Kuasa Pegawai Imigresen Malaysia

KUASA-KUASA PEGAWAI IMIGRESEN
DIBAWAH AKTA IMIGRESEN

                                                Sek. 20                      -          
Larangan Ke Atas Pendaratan Dari Atau Kenaikan Ke  Kapal Tanpa Kebenaran Pegawai Imigresen.

Sek. 21(1)                 -          
Larangan Ke Atas Pemindahan Barang-Barang Sebelum Pemeriksaan.

Sek. 22(5)                -          
Pengeluaran Senarai Dan Orang - Orang Tertentu Oleh Nakhoda Vesel Dan Kapten Kapal Udara.
Sek. 24(1)(a)(b)        -          
Pemeriksaan Orang - Orang Yang Tiba Melalui Laut Atau Di Lapangan Terbang Yang Dibenarkan.
Sek. 26                     -          
Pemeriksaan Orang - Orang Yang Memasuki Malaysia Melalui Daratan Atau Di Tempat Yang Lain
Daripada Lapangan Terbang Yang Dibenarkan
.

Sek. 28                     -          
Soal Siasat Ke Atas Pengembara.

Sek. 30                     -          
Pegawai Imigresen Boleh Memberi Arahan - Arahan Bagi Menghalang Pengelakan Pemeriksaan.
Sek. 35                     -          
Kuasa Untuk Menangkap Orang Yang Kena Dipindahkan.

Sek. 39                     -          
Kuasa Pegawai Imigresen Untuk Menangkap Dan Mendakwa.

Sek. 39(a).               -          
Kuasa - Kuasa Pegawai Imigresen Untuk Membuat Siasatan, Dll.

Sek. 45                     -          
Laporan - Laporan Tentang Orang - Orang Yang Gagal Meneruskan Perjalanan Mereka.
Sek. 50                     -          
Kuasa Menyoal - Siasat.
Sek. 51                     -          
Kuasa Menggeledah Dan Menangkap


9 Sebab Kenapa Hubungan Tidak Bertahan

1. Menipu
Menipu adalah "PEMBUNUH" utama dalam sebuah perhubungan. Ia umpama ledakan gunung berapi yang meletus hebat. Ada yang menipu untuk "MENYELAMATKAN" sebuah perhubungan, namun mereka tidak mahu hati pasangan terluka. Sesetengah orang tidak dapat menerima bahawa hati mereka telah dipermainkan.

2. Harapan / Kebebasan
Ada pasangan meletakkan harapan yang sangat tinggi kepada pasangannya malah mereka bergantung penuh kepada pasangan. Ada lelaki menyukai hal ini tetapi ada juga yang sebaliknya. Di sinilah timbulnya konflik yang mungkin menyebabkan hubungan terputus di tengah jalan. Ada pula lelaki yang inginkan kebebasan, tetapi dikongkong. Hal-hal beginilah membuatkan perhubungan tersekat.

3. Terlalu Memikirkan Aspek Perkahwinan
Perhubungan yang sihat biasanya berlangsung dalam suasana yang sangat harmonis. Ia perlu diisi dengan kasih sayang dan sikap saling memahami. Bila semua ini ada barulah perhubungan boleh sampai ke peringkat serius. Tapi sesetengah wanita, yang baru saja berkenalan terus saja mengharap akan ia berakhir dengan perkahwinan. Mereka takut jika perhubungan dijalinkan hanya sia-sia sahaja. Jadi kalau timbulnya konflik ini, perhubungan boleh menjadi putus.

4. Mengungkit Hal Yang Lalu
Menjadi kepantangan bagi sesetengah orang untuk mengungkit hal-hal yang lepas. Apatah lagi jika mengungkit akan kekasih lama. Belajarlah dari kesilapan, jangan mengungkit kisah lalu kalau anda sayangkan perhubungan.

5. Berbeza Pendapat
Dalam menjalin sebuah perhubungan, perbezaan pendapat memang sering terjadi. Kita mempunyai idea yang berbeza dengan pasangan dan hal-hal inilah yang membuatkan pasangan sering berbalah. Ada yang mempunyai cita-cita tetapi tidak dapat ditunaikan hanya kerana pasangan tidak mengizinkan. Itu adalah antara perkara yang boleh membantutkan sesebuah perhubungan.

6. Status Yang Tinggi
Ada sesetengah pasangan sangat gembira dengan perhubungan yang dijalinkan. Mereka sangat bahagia namun ada sesetengahnya begitu mementingkan status diri. Mereka memilih pasangan yang dirasakan sangat sesuai dengan diri mereka.

7. Hal-hal Yang Menyakitkan Hati
Ada perkara yang dibuat oleh pasangan memang menyakitkan hati. Malah sanggup melakukan hal-hal bodoh semata-mata mahu menyakiti hati orang lain. Jadi kalau inilah yang terjadi, hubungan anda pasti tidak akan bertahan lama.

8. Kehidupan Yang Sangat Mendesak
Ada sesetengah pasangan memang suka menyusahkan pasangannya. Mereka sering memberikan masalah dengan membuat pelbagai perkara hingga ia menyakiti hati pasangan. Kehidupan yang sangat terdesak ini adakalanya membuatkan perhubungan tidak berlangsung dengan baik.

9. Kawan-kawan dan Keluarga
Tidak mustahil, kawan-kawan dan keluarga juga boleh membuatkan sebuah perhubungan menjadi tidak stabil. Pengaruh dari kawan-kawan dan keluarga boleh mempengaruhi keputusan. Jangan salah sangka, orang yang anda sayang pun boleh terlepas dari tangan jika keluarganya tidak menyukai anda.

Doa Buat Kekasih

Ya Allah...
Seandainya telah Engkau catatkan...
Dia milikku tercipta buatku...
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagiaan antara kami...
Agar kemesraan itu abadi...
Ya Allah...
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani...
Seringkanlah kami melayari hidup ini...
Ketepian yang sejahtera dan abadi...
Maka jodohkanlah kami...
Tetapi Ya Allah...
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku...
Bawalah dia jauh daripada pandanganku...
Luputkanlah dia dari ingatanku...
Dan periharalah aku dari kekecewaan...
Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti...
Berikanlah aku kekuatan...
Menolak bayangannya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja yang merah...
Agarku sentiasa tenang...
Walaupun tanpa bersama dengannya...
Ya Allah yang tercinta...
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu...
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku...
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui...
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini...
Ya Allah...
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku...
Di dunia dan akhirat...
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini...
Jangan Engkau biarkan aku sendirian...
Di dunia ini mahupun di akhirat...
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran...
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai...
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah...
Ya Allah...
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat...
Dan periharalah kami dari azab api Neraka...
Amin...amin...Ya rabbal 'aalamin.

Team Light Saber

Fuh....Ape aku nak tulis pun aku xtau daaa..excited sangat - sangat kot...Untuk maklumat korang, aku ade team posing - posing nih...Name kitorang Team "LIGHT SABER" Da Macam Star Wars punye cite je..Ahaks....
Dari mane kitorang bley dapat name nih...??mesti korang TAK NAK tau kan..ahaks... Suke tak suke aku cite jer..Sebab kitorang ni da macam KEKATU da...Terlampau Xcited dengan lampu kot... Yang Ni Berpunca dari malam tadi... 2 / 3 pagi baru sampai rumah...kitorang mencari - cari lampu ni di LAKE GARDEN, Seremban....

Meh sinie...aku kenalkan seko - seko KEKATU yang ade dalam light saber ni... Yang Tegap Sedap - sedap di pelok ni..name die Solehhin selaku tukang aja bende - bende syirik nih kat aku..tak pepasal je aku TERJEBAK..Ahaks... Mamat ni Lone Ranger, KEKATU pemalu & soleh...Tak Percaya???tengok gaye KEKATU ni pon da  tau..Mencari - cari pasangan dalam kegelapan..ahaks...
Sesape agak - agak minat nak berkenalan @ mencari calon bley la Aku bagi HINT...Tu sebab name die SOLEH - HINT.. Ahaks..
Kompom esok aku kene tibai kat tempat keje nih..Hahahaha...Pedulik Kan..!!! =P


Ni la Aku...BINTANG ERIDANUS.. Simple2 je..KEKATU paling PELIK...Hahaha.. Ade aku kisah..?? Tak kisah pon..wahaha.. Ntah bile dorang snap pic aku ni pon aku xtau... Yang selalu pening dengan keadaan semase.. Ikotkan dalam team ni aku la KEKATU paling HYPER skali....Sebab ape...?? sebab aku mude sket dari dorang..hahahaha...


Ha...! yang ni KEKATU paling Otaimer dari segi UMO..tapi Best...Sape nak ngorat KEKATU ni..HARAP MAAP..Line dah PENOH....!!!!hahaha...
Yang Nih name die Damian..KEKATU paling jaoh merantau... Sabah Bha....!!!Macam mane die bley terbang ke sini pon aku xtau..POWER betol KEKATU ni...Hahaha..


Ni sebab ape aku kate aku HYPER... Magik tak..??haha..kepada yang tau, tak magik pon bagi korang... yang xtau mesti menjadi tande tanye kan...???korang Pikir La Sendiri..Weeeee.. Belakang - belakang nuh ade orang tengah tengok kami beraksi macam ORANG GILER...Gare - gare main lampu punyer pasal... Aku pon dah macam Hantu...Memang PON....!!!!hahaha


Ni gelaran bagi KEKATU SOLEH - HINT tadi..!!

Ni plak name BAR KOD aku.. " ery.viper " nak cari dalam tenet...
aku sowang je ade name ni..Hahaha..........................

Yang ni plak gelaran bagi KEKATU damian..PALS..
stand 4 wat..aku pon tak tau...

Yang kat bawah - bawah ni PENG - ORDER name dorang...1 sen pon kitorang tak dapat pape..tapi oleh kerana si KEKATU LEE INZ ni terlampau rajen sangat nak menconteng ANGIN..Aku sebot la 2 name..
Si Suzana Dengan Si Afni...

Ha...2 jibik name yang bawah ni...Si Lee Inz saje - saje membako semangat awek - awek nih..patotnye kitorang malam tadi ber5 buat bendalah ni..oleh kerana 2 awek ni BZ Woman..tak dapek la dorang nak ikot.. Padan Muke Diorang, Sebab xbley nak selitkan muke kat name dorang... Hahahaha...!!!
Name Cun NORHADINIE & AISHAH...Fuh memang cun pon.. Awek Kegilaan OKT didalam depot...wawawa...Jangan Marah Yer Cewek..
Kompom skali lagi kepale aku kene ketok ngan PAYONG esok...!!!

 Ha...Yang Ni name yang paling spesel skali.....Sebab ape..?? Sebab Ni la name Tunang Si KEKATU PALS...  Kekasih Paling Setia sekali..Jeles Plak Aku Nengok...!!!! =P Dorang da nak kawen dah....tu sebab aku cakap LINE DAH PENOH....!!! huhuhu

Ni KEKATU LEE INZ punyer keje..kan aku da cakap die tu SOLEH..Siap tulis jawi lagi...
Aku tulis name sendiri dalam jawi pon xlepas lagi..wahahaha...Kantoi...!!!! ni pon kebetulan jer
Si LEE INZ tertulis...wahaha





Neway..Aku nak ucapkan bebanyak Sejuta - 2 juta Riban - Riban Kasih kat Kekatu kat atas ni... Invited aku..Walaupon DI KELENTONG smalam...Wat De Fish....Sabau Jela...Ahaks.... =P

Sunday, 15 May 2011

Spec Eryna



Hasil Cetusan Idea Bintang Eridanus Terhasilnya "ERYNA"


 Custom Made Front Design
Custom Made Back Door Design
Year Made : 2006
Model : Kelisa Special Edition Y2K
Colour : Black
Trade Mark : Double Line With Custom Made Looks Bumper Design

Logo Khas Eryna =)
Viper Talking Alarm
Mohawk 6' Titaniuam Siries 4 Ohm + 4 Tweeter Mohawk

10' Kenwood 700 Watt Double Magnet & Single Coil
Sports Rim Dari Brand Original Mira Japan...
Special Custom Made Design Cover Plate Mira Gino Daihatshu..

2nd Version Make Up

Di Penuhi Dengan citarasa Audio dari Brand Mohawk..

Seat Bucket Racing Memberi Pemanduan Yang Yakin & Selesa =)

My Eryna semasa "BOLT On TURBO" Kits Daihatsu L9
My Eryna semasa Standart Looks..

So Simple...







Audio Spec :
(2007)
Player Sony Explode (CD MP3)
6' Branded Speaker 200 Wat 3 Way
6' X 9' Pioneer 480 Watt 4 Way
Pre Amp Pyle
4 Channel Amp 1100 Watt
2 Channel Amp 1000 Watt
10' Carfit 300 Watt Single Magnet & Single Coil
2 Branded Tweeter

(2009)
Mohawk 6' Titaniuam Siries 4 Ohm + 4 Tweeter Mohawk
Mohawak 6' X 9' 270 Watt Silver Siries 4 Way
2 X Cross Over Mohawk Titanium Siries
Indash Monitor 7.1'
Player Storm Jacker (USB,MMC,DVD,VCD,MP3.MP4)
Pre Amp Pyle
4 Channel Amp 1100 Watt
2 Channel Amp Monoblok 3500 Watt + Controller Boost
2 Channel Amp 1000 Watt
10' Kenwood 700 Watt Double Magnet & Single Coil
Type R Antenna
Custom Made Bumper
Custom Made Rear Skirting
Scoop Mira L9
Mira Gino Cover Plate
14' Gold Mira Japan Sport Rim
Push Start Button
Racing Seat Bucket
Steering Momo
Apexi Turbo Timer
Siren Alarm
Viper Talking Alarm
New Engine 2010 Made Before This L9 Turbo Kit ++
Standard Spring Before This Low Racing Spring
100% Tinted Silver/Black Front
150% Tinted Silver/Black Back
100% Triangle Silver/Black
100% Tinted Black Rear
Branded Exhaught 2 In 1 Multi Function

(2010)
Meter DEFI Vacuum Controller
Blue Neon Door Handle
New Engine (Standard) Original Perodua 2010 (With Endorstment JPJ)

Type - R High Light Autoshow 4 Channel

Blue Neon Door Handle



Bling - Bling Di Waktu Malam Yang Menarik Perhatian..
(2011)
Type - R High Light Auto Show 4 Channel



Incoming New Design Custom Audio Box With Complete Set Autoshow


All Ready Spend 25K > 30K